The high quality of design information
日之出住宅/HYAD
2016-03-09
日本


感谢来自HYAD的分享

地区:日本

结构工程师:Ryoichi Mabuchi

面积:181.88 平米

年份:2015

摄影:HYAD architects


ArchitectsHYAD architects

LocationJapan

Structural EngineerRyoichi Mabuchi 

Area181.88 sqm

Project Year2015

PhotographsHYAD architects



项目坐落在“景观开发区”,由福井市东路一直延伸至城市中心。地块两侧设置双车道,前方是连绵不绝的山脉,包括Hakusan山脉与Kunimi通道。

为了衬托山脉的宏伟壮阔,道路周边的所有公建设施设置于地下。为了与周边环境相协调,街道两侧的住宅大多采用尖顶山墙与联排建造的处理方式。

中间的部分空地用于停车或门前花园,只有少数做成了平屋顶形式。此块用地——空间走廊中的设计节点,即作为停车场使用,

并且作为开敞空间处理,在这里,阳光,空气与暖风轻抚过相邻空间。


The lot is located at the end of a “Landscape Development Emphasis District,” which spreads along the main road running East to West 

through the urban center of Fukui City. The lot faces a street with two lanes each direction heading towards the mountains such as the 

Hakusan Mountain Range and Kunimi Pass. All infrastructure lines are placed underground to maintain a fitting landscape. Houses along 

the street mostly have gabled roofs and are lined with eaves facing the street. Some “voids” are maintained as parking lots or front gardens, 

and a few of the buildings have flat roofs. This lot has been used as a parking lot, which was part of a “line of open lots (continuous voids),” 

and had functioned as the open space where light, air and gaze went through for the surrounding area.



建筑设计作品为一座通过单侧通廊连接的两座公寓,一座三层,一座两层。建筑的屋顶与结构都经过精心处理,与室外环境完美配合。一层住宅创造了

L形状半公共空间与可移动隔墙。住宅的二层设置独立空间并且中间用平行楼板隔开。建筑四周临空,无相邻建筑遮挡,建筑设计造型与空间设置有效的

保证了中央空间与地块间隙,保证建筑的有效呼吸。


The architecture has a two-story part and and a three-story part attached to a one-story building. Its roofs and structure are shaped in the 

way that suits the general landscape of the district. The ground floor creates an L-shaped semi-public space with movable partitions. The 

second floor has two separate private spaces with a flat roof in between. The architectural shapes and arrangement of space, in addition to 

the placement of the building apart from all the four boundaries, help to maintain open spaces and voids within the lot. 



所有此类空间相互连接构成了建筑之间有效的呼吸空间,让建筑不再如此拥堵。这样的建筑作品确保阳光与空气的存在,并且把这样的建筑品质一直

延续到整个地块。同样,室内空间也是如此,于是,不论何时进入房间,居住者都可以享受开房属实,感受日常生活的轻松氛围。通过这样的设计手法,

地块与周边景观取得一致,建筑与空地有效结合,保证了必要的开敞空间,保持了城市地块的潜在活力。建筑以这样的方式呈现在大众眼前,

最小程度的调整完善了周边环境。


These “voids” are connected to the space outside the lot boundary. This architectural design keeps in light and air to the building, and this 

extends to the entire lot and to the neighborhood. The open space is adopted inside the rooms as well, so that wherever a person is in the 

house, one can enjoy the sense of openness and feel connected to the general atmosphere of the district in everyday living. Through this 

method, the lot creates the sense of unity with the landscape of this neighborhood that combines buildings and voids, and retains open spaces 

as much as possible in the potential city landscape. The building is designed in such a way that least changes the surrounding environment.


MORE: HYAD

Lastest News

1. 言·意/亿端国际设计(上海)有限公司
2. 橡府/品川设计
3. 有一种时尚叫“老厂房”/寸设计
4. 逸动的音色Andantino/禾築設計
5. Charme港式餐厅 /Golucci 国际建筑设计室
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.