The high quality of design information
马德里RIVAS-FUTURA地铁站 / LGV architects和LANDÍNEZ+REY architects [eL2Gaa]
2016-12-20


感谢来自LANDÍNEZ+REY的分享

位置:calle AURELIO ÁLVAREZ,s/n – Rivas Vaciamadrid,Madrid

建筑师:Mª ANTONIA GONZÁLEZ-VALCÁRCEL SÁNCHEZ-PUELHES / FRANCISCO LANDÍNEZ GUTIERREZ + DAVID LANDÍNEZ GONZÁLEZ-VALCÁRCEL / MÓNICA GONZÁLEZ REY (LANDÍNEZ+REY | equipo L2G arquitectos,slp [ eL2Gaa ]) + ROCIO LANDÍNEZ GONZÁLEZ-VALCÁRCEL

合作者:FRANCISCO PÉREZ CÁRDENAS (quantity surveyor) / YOLANDA FUERTES (delineación)

总承包人:ALDESA CONSTRUCCIONES,SA

客户:Transportes Ferroviarios de Madrid,S.A. / METRO de Madrid,SA

摄影师:MIGUEL DE GUZMÁN,fotógrafo

表面积:

城市化和外表面停车场:24,560.28平方米

车站建筑面积:4,847.28平方米

项目总面积:29,407.56平方米


LOCATION:calle AURELIO ÁLVAREZ, s/n – Rivas Vaciamadrid, Madrid

ARCHITECT AUTHORS:Mª ANTONIA GONZÁLEZ-VALCÁRCEL SÁNCHEZ-PUELHES / FRANCISCO LANDÍNEZ GUTIERREZ + DAVID LANDÍNEZ GONZÁLEZ-VALCÁRCEL / MÓNICA GONZÁLEZ REY (LANDÍNEZ+REY | equipo L2G arquitectos, slp [ eL2Gaa ]) + ROCIO LANDÍNEZ GONZÁLEZ-VALCÁRCEL

COLLABORATORS:FRANCISCO PÉREZ CÁRDENAS (quantity surveyor) / YOLANDA FUERTES (delineación)

GENERAL CONTRACTOR:ALDESA CONSTRUCCIONES, SA

CLIENT:Transportes Ferroviarios de Madrid, S.A. / METRO de Madrid, SA

PHOTOGRAPHER:MIGUEL DE GUZMÁN, fotógrafo

SUPERFICIES:

Superficie de urbanización exterior y parking:24.560,28 m2

Superficie construida estación:4.847,28 m2

Superficie total proyecto:29.407,56 m2



这个建筑的设计是由周围环境——包括一个新的地下车站,进入车站的公共空间和两个停车场——决定的。项目坐落在两个运营中的地铁站之间,需保证建造期间火车可以正常运营。


The building´s architecture is a consequence of the surrounding context and its brief, which includes a new underground station, the public spaces to access the station and two parking areas. Located between two operating underground stations, the building process was determined by the aim of continuing with the train services during the works. 



车站沿着现有火车轨的方向放置,轨道两侧的水平高度有较大差别。建筑师设计了一个整体的空间,连通位于轨道两侧的不同高度上的停车区域,以及位于较低水平面高度上的站台。


The station is placed alongside the existing train rail, with a significant level change both sides of the track. To provide a single hall accessed from the parking areas at both levels in connection with the platforms at the lower level was a design principle.



站台

建筑师利用现有地形创建了两个站台,并采用钢屋顶结构跨立在其上。站台由平台和位于低水平面的种植空间组成,与两层通高的大厅相连。整栋建筑如同一个深色陶瓷体块,站台在不同高度上都定义了一个新的公共空间,连接两个停车场以及位于较高水平面上的广场提供了通向入口大厅的通道。


Podium

The design takes advantage of the existing topography to create a two stories station as a podium with a shade covering floating above it.The podium accommodates platforms and plant rooms at the lower level, connected with the double-height hall over it.Conceived as a dark ceramic volume, the podium defines a new public space at each level connected with two parking areas, a welcoming square at the upper level providing access to the entrance hall of the station.



屋顶结构

站台的上方,太阳能控制的玻璃幕墙带来内部和外部广场之间的视觉连续性,并能够调整空间的温度。玻璃窗前的铝制百叶是有效的遮阳设计。它防止西侧阳光直接辐射,避免过热,同时保证了室内的自然光反射,避免眩光。在外部公共空间还有着一个较大的室外楼梯。


Shade covering

Above the podium, a curtain wall with solar control glazing provides visual continuity between the interior and the exterior square and defines the thermal controlled spaces.By linear aluminum louvers in front of the glazing, a bioclimatic shade covering is created.It offers protection against west solar direct radiation avoiding overheating, and provides reflected natural lighting inside the spaces avoiding glare. Also a covered exterior area where the external stairs between public spaces is provided.



MORE: LANDÍNEZ+REY

Lastest News

1. 佩纳菲尔别墅/spaceworkers
2. 帕雷德斯别墅/spaceworkers
3. 绯秀音乐餐吧/品川设计
4. 猫的天空之城/SeijiIwamaArchitects
5. 湖畔上的漂流房--DD16/BIO-architects
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.