The high quality of design information
天坑地漏/胡泉纯
2017-03-10
贵州 兴义市


感谢来自胡泉纯的分享

项目名称:《天坑地漏》

项目地点:贵州兴义市雨补鲁寨

项目类型:公共艺术

项目委托方:兴义市清水河镇镇政府

设计创作:胡泉纯

设计公司:V studio/未已空间

项目团队:向昱、张飞

施工团队:杨取绍、杨取祥、杨取邦、杨义兴、喻兴华、王荣金、王西鲜、王西修、陈明敏、丁朝美、谢小苹

施工时间: 2016.04

摄影师:V studio


Project NameSinkhole Floor Drain

LocationYubulu Zhai, Xingyi City, Guizhou Province, China

Project TypePublic Art

ClientTown government of Qingshuihe Town, Xingyi City

Design CreationHu Quanchun

Design CompanyV studio (www.5vstudio.com)

Project TeamXiang Yu, Zhang Fei

Construction TeamYang Qushao, Yang Quxiang, Yang Qubang, Yang Yixing, Yu Xinghua, Wang Rongjin, Wang Xixian, Wang Xixiu, Chen Mingmin, Ding Chaomei, Xie Xiaoping

Construction Time2016.04

PhotographerV studio



《天坑地漏》是件与独特地质特点相关联的地景艺术作品,作品的创作地点在中国西南部的乡村——雨补鲁寨。雨补鲁寨是贵州省黔西南布依族苗族自治州兴义市清水河镇的一个自然村落,距兴义市区20公里,是黔西南州的一处“世外桃源”。雨补鲁所在区域属于典型的喀什特地貌,这个寨子建在一个天坑里,相对落差达610米,天坑呈喇叭花形,大量的百年建筑在这个寨子里被完好地保存了下来,有的房子甚至没有深挖基础,建在了原生的石板上。村周边土地肥沃,树木繁茂,期间良田、山泉、石屋、古树、老井、溶洞、修竹、古河道、古营盘和茶马古道等相映成趣,和谐而自然的构筑出环抱在群山中的这片世外桃源。


"Sinkhole Floor Drain" is a piece of land art that is associated with unique geological feature. The location of the project is in a village in south west china—Yubulu Zhai. Yubulu Zhai is a natural village of Qingshuihe town, Xingyi city, Southwest Guizhou Autonomous Prefecture, Guizhou, China. It is an “untouched paradise” in Southwest Guizhou Autonomous Prefecture which is 20 kilometers away from Xingyi down town. The area where Yubulu Zhai belongs to is a place with typical Karst landscape. The village is built in a sinkhole whose relative fall reaches 610 meters. The sinkhole is trumpet-flower-shaped, and numerous century-old buildings are perfectly preserved in this village. Some of the houses are even built directly on native slate without digging deep foundations. Land around the village is fertile and wooded where fertile fields, mountain spring, stone cottages, ancient trees, old well, karats cave, tall bamboos, ancient river, ancient camp and ancient Tea-Horse Road form delightful contrast. This untouched paradise surrounded by mountains is thus formed harmoniously and naturally.



雨补鲁寨的房屋沿天坑外延而建,天坑中部是大片开阔的农田。据村中老者介绍,十几年前,每逢暴雨极端天气,四周高山上的雨水会汇集到天坑,天坑中的农田会被雨水淹没变成一片“湖”,大约经过四五天后,雨水会自行消散,“湖”又变回了田。雨水迅速消散的秘密在于天坑中有四处被当地人称为“落水洞”的洞口,“落水洞”相当于农田的“地漏”,直通地下暗河,因暴雨汇集的雨水经地下暗河流走。由于近些年来持续干旱,降雨量和降雨强度明显减少和减弱,“田变湖,湖变田”的神奇景象已难再现。目前“落水洞”已被荒草和杂树掩蔽,如果不经当地人指引,游客和来访者很难发现这些神奇的“落水洞”,更是无法想象其神奇的消水功能了。可想而知,经岁月流转,“落水洞”与村寨曾有的休戚与共的关系最终会被人们遗忘。


Houses in Yubulu Zhai are built along the external part of the sinkhole, and the central sinkhole  is vast stretches of open farmlands. According to old man of the village, more than a decade ago, when rainstorm hits, rain from surrounding high mountains will gather to the sinkhole, the farmlands in the sinkhole will then become a “lake”. Four or five days after the rainstorm, rain water will drain away, and the “lake” turns back into farmlands. The secret that rain drains away so fast is that there are four holes in the sinkhole which were named “water draining hole” by locals. These “water draining holes” work as “floor drain” of the farmlands and connect with underground river. The rainwater drains away through underground river. Due to continuous drought in recent years, there is dramatic reduction in rainfall and rainfall intensity is weakened, this leads to the disappear of the phenomenon of “farmlands turning into lake, and lake turning back into farmlands”. Now, at the mouth of the hole, grass and trees grow wildly, without the guide, it will be very difficult to find these magic “water draining holes”; let alone imaging their magic water draining function. It is predictable that, as time flows, the shared destiny of “water draining hole” and the village will be forgotten eventually.



《天坑地漏》这件作品的创作意图在于采用一放大的“漏斗”来强化场域的地质特点和历史记忆。《天坑地漏》的空间形态采用了漏斗形,“漏斗”上沿直径为9米,深度为2.4米,下沿开口直径为1米,下沿洞口深度为1米,在最底部侧壁预留了直径为30厘米的洞口排水,这个洞口直通地下暗河,如遇到暴雨极端天气,地漏会显现出更好的排水功能。“漏斗”壁采用当地页岩呈放射状铺砌,密集的放射线向洞底汇集,营造出强烈的吸入感。“漏斗”底部的黑洞似乎充满神秘的力量和危险性,好奇心会促使人想走到底部一探究竟。这件作品的施工制作交由当地的石匠来完成,有趣的是,这些参与施工制作的人员基本上是一家人,他们都是本地技艺出众的能工巧匠。


The purpose of the creation of "Sinkhole Floor Drain" is to strengthen the geological characteristics and historical memory of the field. This project is in the shape of “funnel” . The diameter of the top edge is 9 meters and the depth is 2.4 meters, while the diameter of the lower edge is 1 meter and the depth of the hole of the lower edge is 1 meter. A hole with a diameter of 30 centimeters which connects with underground river is left at the side wall at the bottom, so as to enable the floor drain to drain away rain better when rainstorm hits. The surface layer of the “funnel” is paved with local shale and radiates out in all directions, and the dense radiation pool towards the bottom of the hole, this give people a strong sense of being dragged into the hole. It seems that the black hole at the bottom of the “funnel” is full of mystery and danger, driven by curiosity, people would like to walk down to the bottom to have a closer look.The construction of the project is done by local mason. What’s interesting is that, almost all masons who take part in the construction are from one family, and they are all local skilled craftsman.




MORE: 胡泉纯

Lastest News

1. 迷失在几何空间/MARC FORNES,THEVERYMANY
2. 中央广场上的装置/BudCud
3. 废弃石材回收利用/Moreno Ratti
4. 时间的变化/nendo
5. 用流动的光互动装置,唤起童年玩水的乐趣/千核科技
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.