The high quality of design information
四世住宅/tomomi kito architect & associates
2017-07-04
日本


感谢来自tomomi kito architect & associates的分享

项目:改造现有的两层木质结构房屋

地点:日本,东京

设计师:Tomomi Kito, tomomi kito architect & associates (http://tomomikito.com/index.html)


Project: Renovation of the existing two-story timber structure house

Location: Tokyo, Japan

Architect: Tomomi Kito, tomomi kito architect & associates (http://tomomikito.com/index.html)



这是大约40年前在东京修建的现有的两层木制结构房屋的室内建筑重新改造项目。客户是一对年轻的夫妇,并且妻子的父母在翻新之前就住在那里。客户决定和他们的父母一起住在这所房子内。不知之后,妻子独自一人生活在远离东京的农村的祖母也决定住在这所房子里。


This is an interior renovation project of an existing two-story timber structure house in Tokyo built approximately 40 years ago. The client is a young couple, and the wife’s parents were living there before the renovation. The client decided to live with their parents in this house. Soon after, the wife’s grandmother who lives alone in the countryside – far from Tokyo – also decided to live together in this house.



因此,客户要求将这所房屋改造成适合四代的房屋:祖母(第一代),父母(第二代),客户(第三代),客户的儿子(第四代)。尽管家庭的每位成员的日常行为模式是不同的,但是重点是创造一个能够促进在一个屋檐下的几代人生活间联系的空间。


As such, the client requested to renovate the house suitable for accommodating 4 generations - the grandmother (1st generation), parents (2nd generation), the client (3rd generation), the client's son (4th generation). While the daily behaviour patterns of the each family member is different, creating a space to promote connection between all generations living under one roof became a major focus.



况且,我们还发现现有的房间被分成了较小的功能,因此它们对外界环境和彼此之间都不开放,导致日照和自然通风不畅。考虑到这些问题,我们觉得提高空间质量、采光和通风也是改造的关键。


Moreover, we found the existing rooms were split into smaller functions and as such, they were not open to the outside environment nor to each other, leading to poor daylight and natural ventilation. Having these issues in mind, we decided that improving the quality of the space, daylighting and ventilation were also essential to the renovation.



首先,我们仔细研究了私人房间的布置,以充分利用现有的窗户,以此最大限度地发挥自然采光和通风的优势。 其余空间被指定为“共享空间”; 所有家庭成员都可以使用空间,并在每层楼都设有公用设施。


Firstly, we carefully studied the arrangement of the private rooms to take full advantage of existing windows thus maximizing natural daylight and ventilation. The remaining spaces were designated as “shared space”; spaces open to all family members and planned in each floor with utilities.



私人房间也可以在成员之间交换使用,以增强世代之间的沟通交流,就如同是分享生活方式。 共享空间中的“共享”性质在与外界的连接中被有意识地加强了,比如将入口空间直接连接到“共享空间”以及在“共享空间”中安装一个大窗口。


The private rooms are also exchangeable among the members so as to enhance communication between generations; similar to a share-house lifestyle. The nature of “share” in the shared spaces was consciously enhanced by making the connection with the outside, such as directly connecting the entrance space to the “shared space” and installing a large window in the “shared space”.



与此同时,我们也重新考虑了现有的结构,尽管这些柱子在现有的分区下进行了紧密有序的布置,但是我们发现现有的房屋在结构上是不平衡的,缺乏必要的结构阻力。


At the same time, we also reviewed the existing structure. Although the columns were densely arranged in accordance with the existing partitions, we found that the existing house was structurally unbalanced and lacked the necessary structural resistance.



因此,我们决定通过支撑梁和结构胶合板增加固件,同时优化其现有结构部件的使用。


 As such, we decided to add reinforcements through supporting beams and structural plywood whilst optimizing the use of its existing structural components.



作为研究的结果,一些柱子被认看作是多余的,因此可拆卸(总共20根柱子被移除),同时提供了创造没有柱子的开放空间的机会。


As a result of such studies, some columns were deemed redundant and thus removable (total 20 columns were removed), providing an opportunity to create open spaces free of columns.



二楼共享空间的天花板是悬链状的,增强了与外界的自然连接,并将自然光照扩散到空间中。


The ceiling of the shared space on the second floor is catenary shaped - enhancing a natural connection to the outside and maximizing the diffusion of the natural lighting into the space.



悬吊的天花板温柔的覆盖了这个4代家庭,他们将享受生活在拥有充沛自然照明和自然通风的空间。


The catenary-shaped ceiling gently envelopes all 4 generations of families who ultimately enjoy living in a space abundant of natural lighting and ventilation.



结构设计:建筑结构研究所

技术顾问:Yutaka Misawa

灯光顾问:Kanae Hagiwara

完工时间:2017年4月

照片版权:satoshi shigeta (所有字母小写)

图名:tomomi kito architect & associates


Structural designer: Building Structure Institute

Technical advisor: Yutaka Misawa

Lighting advisor: Kanae Hagiwara

Completion: April 2017

Photo credit: satoshi shigeta (all small letters)

Drawing credit: tomomi kito architect & associates



MORE: tomomi kito architect & associates

Lastest News

1. 紫龙游戏办公室/域式建筑
2. Kento日料餐厅/Masquespacio
3. 融侨外滩/品川设计
4. zippppper拉链/nendo
5. SUPERBABA餐厅/Studio Roslyn
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.