The high quality of design information
云屋/ARQUIDROMO
2018-05-14
墨西哥 蒙特雷


感谢来自ARQUIDROMO的分享

项目名称:: 云屋

建筑设计师:ARQUIDROMO

地址:墨西哥,蒙特雷

完工年份:2017

总面积:240平方米

批量面积:137平方米

首席建筑师:Beto Frías, Andrés M. Campuzano, Danilo Medina

摄影:Daniela Barocio


Proyect Name: Cloud House

Arquitects: ARQUIDROMO

Location: Monterrey, México

Completed Year: 2017

Gross Built Area: 240m2

Lot Size: 137m2

Lead Architects: Beto Frías, Andrés M. Campuzano, Danilo Medina

Photo Credits: Daniela Barocio



这座由ARQUIDROMO设计建造的私人住宅位于曾经的市政道路上。虽然这块不规则的宅地基在设计之初被看做是不利条件,但最后却被认为是一个设计的契机。


This 240sqm private residence designed by ARQUIDROMO is built on a former municipal right of way; a residual space with an irregular shape that, although initially perceived as a disadvantage, turned out to be a design opportunity.



云屋拥有生动的三维雕塑感的风格。通常,这种规模的住宅侧墙缺乏美感,并且藏在黑暗狭窄的的服务通道内。但是不规则的建筑风格使行人能够从街道上看到建筑侧墙,使它成为组成主立面的一部分。


CLOUD HOUSE has a dynamic, three-dimensional and sculptural character. Usually, lateral walls on this housing scale lack aesthetic intent and remain hidden in narrow, dark service corridors; however, the irregular format of this lot enabled a lateral face of the building to be visible from the street, making it a fundamental part of the composition of the main façade.



该建筑包括了一组通过有机和抒情的方式堆积起来的白色混凝土。通过对每个模块大小的变化,来适应住宅内各个功能分区的需求。无序的组合方式就像云中的水分子一样,创造了各个空间松散关联的结果。


The composition consists of a set of white monoliths that are stacked in an organic and lyrical way. Each part of the residence’s program is materialized in one of these cubic modules of varying dimensions in order to suit its function. The disorderly order of the composition is the result of the loose relationship between its parts, like the molecules of water in a cloud.



矩形的车库呈45°弯曲,迫使车库后面的功能分区旋转。加剧了两个主要组成部分——由黑色且粗糙的混凝土构成的地下室和白色且光滑的外立面之间的对比。


The rectangle-shaped lot is bent at a 45-degree angle forcing all the program behind the garage to be rotated. This creates a contrast that accentuates the difference between the two main parts of the composition: the garage, a base of dark and rough concrete; and -the cloud-, of white and smooth surfaces.



车库是个可以接收行人和汽车司机的门廊:由海盐纹理的混凝土和河石制成的地毯在走道上迎接住户。在进入主入口之前,它会带你通过一个藤蔓在墙壁、地面、屋顶自由生长的空间,像是纯白交响乐前的灰色序曲。


The garage is a portico that receives pedestrians and motorists alike: A carpet made of sea-salt texturized concrete and river stones receives you on the sidewalk and before leading you to the main access door, it takes you through a space inhabited by vines that grow freely on the walls, the floor and the roof without restriction. A gray prelude to a symphony of whiteness.



打开主门后,你能看到一条黑暗而又低矮的走廊,与旅程的下半部分形成鲜明的对比。


After opening the main door, you find a dark and low corridor that prepares you for a great contrast with the next part of the journey.



挑高的空间内充满阳光,让你不由自主地向上看去。这个房间由白色混凝土间形成的连续空洞组成。作为住宅的心脏,云屋的中心成为了社交的区域。


A double heighted space full of light makes you look up. This room is articulated by the continuity of voids generated between the white monoliths. This is the heart of the house, the center of the cloud containing the social areas.



虽然从外部观察,该住宅拥有封闭的外观,其内部空间包含了大型的窗户模糊了室内和室外的界限。朝向周围建筑的视野被遮蔽,天空和山脉构成的风景创造出了距离感和宁静的氛围。空间内的白色墙壁和天花板采用了低成本的解决方案,弱化了材质并且通过纹路强调了形式。另一方面,家具和地板采用了朴素而又舒适的材料。


Although from the outside, the house has a hermetic appearance, this room has large windows that blur the boundaries between interior and exterior. Views towards the neighboring constructions are avoided, framing only the sky and mountains, creating an atmosphere of distance and serenity. The white plastered walls and ceilings of this space are a low-cost solution that express a lack of materiality and emphasizes form over textures; On the other hand, rustic and cozy materials were chosen for the floor and furniture.



混凝土台阶作为中心以及雕塑般的存在,引领人们通向住宅二楼的半私密起居室。矮小而又舒适的起居室作为通向三楼的过渡空间。在三楼,由高处自然光包裹的走廊带领人们走向三个独立朴素的卧室。


The concrete stairs are a central and sculptural piece that takes you to a semi-private living room on the second level of the residence; a low and cozy space that serves as a transition to the third level where a corridor wrapped in overhead natural light takes you to the three independent and modest bedrooms.



云屋将宅地基的不规则形状转化为设计要点。该提案优先考虑了社交区域以增进家庭成员之间的互动。


CLOUD HOUSE takes advantage of the irregularities of its plot and turns them into design opportunities. The proposal gives priority to social spaces over private spaces to encourage family encounters and gatherings.


▼一楼平面图     first floor plan

▼二楼平面图    second floor plan

▼地层平面图    ground floor plan


▼剖面图    section



MORE: ARQUIDROMO

Lastest News

1. 摩登蒙古风情/NA-DECO那漠含风设计
2. 金辉淮安半岛别墅/品川设计
3. “非典型诗意”工作室/CAL Architects
4. Piada面包店/Masquespacio
5. 巧克力店bean to bar/Studio Toggle
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.