The high quality of design information
溶岩美术馆/ 三文建筑,何崴工作室
2018-05-16
贵州


感谢来自三文建筑/何崴工作室的分享

项目名称:安龙国家山地户外运动示范公园溶岩美术馆

项目地点:贵州省黔西南布依族苗族自治州安龙县笃山镇

业主:安龙县荷韵旅游文化发展有限责任公司

建筑设计:三文建筑/何崴工作室

主持建筑师:何崴

设计团队:陈龙、米健、孙琪、赵卓然、宋珂、吴前铖、武洲、李婉

项目顾问:聂建、王滨

建筑面积:1350平方米

设计时间:2016年4月-2016年7月

建造时间:2016年7月-2017年7月

驻场工程师:靳雷柱,何秀根

文案顾问:吕晓燕

合作单位:北京山岳美途体育文化有限公司

室内施工图设计:北京鸿尚国际设计有限公司

室内家具品牌:天一美家

摄影及摄像:金伟琦、王湧、何秀根、杨小华、李响、李腾野


Project Name: Limestone Gallery

Location: Dushan Town, Anlong County, Southwest Guizhou Autonomous Prefecture, Guizhou Province

Client: Anlong Heyun Tourism and Cultural Development Co.,Ltd

Design Company: 3andwich Design / He Wei Studio

Principal Architect: He Wei

Design Team: Chen Long, Mi Jian, Sun Qi, Zhao Zhuoran, Song Ke, Wu Qiancheng, Wu Zhou, Li Wan 

Consultant: Nie Jian, Wang Bin

Document Consultant: Lv Xiaoyan

Building area: 1350 sqm

Period of Design: May 2016 - Sept 2016

Period of Construction: Aug 2016 - Jul 2017

Resident Engineer: Jin Leizhu, He Xiugen

Cooperation Company: Mountain Journey (China) Co., Ltd.

Interior Construction Drawing: Hongshang Design

Interior Furnishing: TYMJ Home Furnishing

Photographer: Jin Weiqi, Li Xiang, Wang Yong, Li Tengye



一座平凡的美术馆,但它“悬浮”在百米绝壁之上


An ordinary art gallery suspended on the clifftop of 100 meters



这里是贵州省黔西南州的安龙县,是安龙国家山地户外运动(示范)公园的索道攀岩的起点,而我们此行的目的地是头顶之上那座“悬浮”在百米高处的溶岩美术馆。


Here is Anlong county in Southwest Guizhou province, where is the start point of Via ferrata in Anlong Limestone Resort. The destination of our journey is Limestone Gallery suspended on mountain top, a hundred meters above us.



安龙国家山地户外运动(示范)公园位于安龙县笃山镇梨树村海尾。这里是一个方圆约700亩的山谷。山谷呈口袋形,由群山环抱围合而成,山谷的北侧是一面垂直耸立的巨大岩壁,高逾百米,谷底一条蜿蜒的河流,从远方流淌到此。


Anlong Limestone Resort is located in Haiwei, Lishu village, Dushan town, Anlong county. Here is a canyon about 700 acres, shaped like a bag and surrounded by mountains. On the north side of the canyon, there is a cliff over one hundred meters high, with its bottom touching a river meandering from hundreds of miles away. 



此处有两个天坑,河流到这里突然转入地下而从地面消失,这也是此地得名“海尾”的原因。得益于富集的喀斯特地貌,以及独一无二的自然条件,海尾峡谷成为户外爱好者、特别是攀岩和登山者的天堂。


The river is stopped by the cliff and flows into two pits where it continues underneath the ground surface. It is the reason for being named ‘Haiwei’(The end of river). Thanks to the unique context of Karst's geology, the ‘Haiwei’ canyon has become a paradise for outdoor sport enthusiasts, especially for rock climbers.



溶岩美术馆就修建在海尾山谷北侧的巨大岩壁之上,从那里可以俯视整个山谷,奇峰、怪石、河流、天坑,以及谷底的游客服务中心建筑群都尽收眼底;稍抬头,是一望无际的万峰如林。日出、日落、云卷、云舒,置身溶岩美术馆,有一种不真实的幸福感。


Limestone Gallery is located on the palisade of ‘Haiwei’ north, from where you can see the whole canyon, jagged rocks down the bottom, the river, the pit and Tourists’ Center (which has been designed by 3andwich Design / He Wei Studio as well) in one view. Heads up, you can enjoy immense peaks from miles. Between sunrise and sunsets, see the changing of clouds, you will feel the happiness from the fairyland.



溶岩美术馆建筑内部面积约800平米,室内二层,分别是展厅和会议及配套服务区;室外也有两层,分别是位于建筑屋顶的公共观景台和位于建筑底板下面的户外休息区。建筑平面呈类月牙形,但不是很对称,造成这个形状的原因是基地复杂的现场条件:复杂的高差变化,不稳定的崖壁条件,以及大量不规则分布的巨型浮石(因为基地位于悬崖边缘,土地平整只能人工进行,大尺度的石块无法搬运,给建筑基础的选位造成了很大的麻烦。设计团队在现场放线后,对原方案进行大幅度的调整后,才得到现在的平面。


The total floor area of Limestone Gallery is about 800 square meters with two floors inside, including the exhibition, conference and service area. Rooftop is used for sightseeing and the very bottom floor is designed as a outdoor lounge space. Because the site condition is too complicated (Variation in topography and existence of unstable giant rocks), the shape of the building looks like a non-symmetrical crescent. A large portion of the construction work, such as site leveling and large size materials transporting, was done manually by local labors, due to the particular location of the site. The team went back and force on site measuring and schematic design to work out the final floor plan. 



溶岩美术馆的正立面呈干净弧形,通体由玻璃幕墙组成,这种处理可以最大限度的将海尾山谷的壮美景色收入建筑内部,使建筑内部的使用者可以观赏群山和河谷的全景之美。同时,玻璃的质感也很好的协调了建筑与建筑所在场地的关系,即:用轻透来对话坚硬奇峻(的悬崖和石壁),从而使作为外来物的建筑和崖壁融为一体。建筑外立面没有凹凸变化,或者丰富穿插,在空间上也并不追求奇巧,在设计师看来,在如此的大山大水中,在如此的奇峰绝壁上,所有的人工的小机灵都很难和大自然对抗;要想使建筑能和环境对话,最好的方法是以静制动,以平凡来衬托自然造物之奇、之美。


The facade of Limestone Gallery is designed with curved glass wall, creating magnificent panoramic view of the Haiwei canyon for users. Meanwhile, glass texture helps communicate with its context, by using transparency to make contrast with solid mountains. The reflection of the glass also makes the building hidden on top of the cliff. There is no bump or obvious volume changes on the periphery to make it a sophisticated architecture piece. We believe that no man-made pieces are not comparable with the magic of nature, who ‘designed’ great mountain, river and special landscapes. Thus, the best way of communication is to be modest, using the simplicity of architecture to reflect the complexity of nature.




MORE: 三文建筑/何崴工作室

Lastest News

1. 溶岩美术馆/ 三文建筑,何崴工作室
2. 挪威原始木屋/Aslak Haanshuus Arkitekter AS
3. 以竹木之华,打造最具成都风味的餐厅/品川设计
4. YELLOW&TERRAZZO住宅/Francesca Perani+Bloomscape Architecture
5. 灌x K-HOUSE/杭州叶梹室内设计工作室
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.