The high quality of design information
蛇口海上世界文化艺术中心/大观国际设计咨询有限公司
2018-05-31
深圳 蛇口


感谢来自大观国际设计咨询有限公司的分享

业主:深圳招商房地产有限公司

建筑/景观/室内设计:槇综合计画事务所

灯光联合设计:槇综合计画事务所、大观国际设计咨询有限公司、LIGHTDESIGN

技术支持:德国欧科照明(东京&上海)

项目位置:深圳蛇口

建筑面积:73918.08 ㎡

完工日期:2017.12

摄影师:舒赫、张雨、张超

供稿单位:大观国际设计咨询有限公司


Investor: Merchants Real Estate (Shenzhen)             

Architectural/ Landscape/Interior Design:Maki and Associates

Lighting co-design: Maki and Associates, GD-Lighting Design, LIGHTDESIGN INC.

Technical Support:ERCO (Tokyo & Shanghai)

Location: Shekou, Shenzhen, China

Area of Structure:73918.08 ㎡

Complete Time:  2017.12

Photographer:  Eric Cheung、Shu He、Zhang Chao

Text & images provided by: GD-Lighting Design



月牙山人的这首《朴素之歌》,追求的是至纯至静之道。蛇口海上世界文化艺术中心之于深圳,便是这样一座逃遁繁杂,复得清幽的城市庇护所。它的建筑注重开放连通,使人、空间与自然静默对话。灯光与之契合,悄然隐于建筑及景观之中,绽放不动声色的美。


The Ode to Simplicity by Yue Ya Shan Ren seeks the path to purity and tranquility. Shekou Sea World Culture and Arts Center is just a shelter in town from complexity and into beauty. The building highlights openness and connectivity, so that people, space and nature can have quiet dialogues. The lighting coincides with them to hide among buildings and landscapes to give off soundless beauty. 



GD(GD-LIGHTINGDESIGN,大观国际设计咨询有限公司)将简约手法贯穿始终,所有照明隐藏于空间层次与界面转换以及构建物中,留下有如在山水间移步换景的空间印象。除了部分引导功能的地灯,整体外立面照明着笔写意而非描摹,与素雅低平的建筑风格默契会意。三个分别面向山、海、城的巨型窗体造型,也仅以灯光轻饰底部,恰到好处的留白烘托空灵意境。


GD (GD-LIGHTINGDESIGN) practices simplicity all through to have all the lighting hidden among spatial levels, interfaces and constructs, creating an effect of landscape changing with every step among mountains and waters. Except for part of the floor-lamps for guiding, the overall façade lighting emphasizes artistic conception instead of depiction and outlining, echoing with the architectural style of plainness and low profile. The three huge window-style shapes facing mountain, sea and city only have their bottoms lightly decorated by light to leave appropriate space for the artistic conception.



大面积的白墙和玻璃充斥空间,使自然光和通透感得到最大化,也使视线与凭栏望海,绿意覆坡的周边景致无碍互动。


A large area of white wall and glasses fills in the space to maximize the natural light and the sense of transparency, and people’s sight will easily interact with surrounding landscapes at the sea and the green mountains. 



对于照明的技术层面却是极大的考验,为此灯光设计以极致的简约,结合精准的配光与控光技术,挥发素净无尘的空间气度。


However, it’s a great challenge for the technical level of lighting, so that lighting design must give off top neatness by ultimate simplicity and accurate light matching and controlling technologies. 



除了几处为配合未来灵活展陈需求的位置,天花上所有可以舍弃的照明设备均被摒除,精简到最少的筒灯隐于暗藏槽。公共通道与过渡空间也以最大的节制照明,避免任何视觉干扰,凸显展品本身的视觉惊喜感与冲击力。


Except for some parts to meet the flexible demand for exhibition in the future, all the lighting devices on the ceiling that can be abandoned have been wiped off to become the smallest possible number of down lights hidden in the groove. The public passageway and the transitional space also tries to avoid any visual interference by the highest level of restrained lighting to present the visual surprise and impact of the exhibits themselves.



空间立面置入了特殊材料以及肌理变化,如玻璃、红色立面墙、黑色立面墙,铺陈均衡交错的韵律与观感。GD团队认为它们都是空间的一部分,并未刻意着重塑造,而是借助照明手法,以受光面材质本身的质感及纹理制造光影效果。


The space façade has special materials and texture change imbedded, including glasses, red façade and black façade to create balanced yet interlaced rhythm and impression. The team of GD believes it’s part of the space, without deliberately stressing shaping but catering to lighting practices to create an effect of light and shadow by means of the textures of the light-reflecting materials. 



为配合大尺度空间的临展需求,并为项目量身定制了遥控灯具,通过精准模拟计算进行点位排布。细节之处,看似均匀一致的照明线槽手法,实则在各个空间入口进行照明加强以强调入口的引导性。


In order to meet up with the demand of temporary exhibition in a large-size space, we specially designed remote-control lamps and lanterns for the project to make point arrangement by accurate analog computation. As for details, the seemingly even and unified technique of illuminating line grooves in fact lights up space entrances to stress the guidance of the entrances.



依循人性化的尺度和隐于自然的哲学,蛇口海上世界文化艺术中心以和谐序列的整体姿态呈现于世。GD团队用严苛节制的照明手法,赋予这座文化地标建筑以室内外的线性呼应,用灯光的极致克制换来视觉的最大惊喜。


Following humanized measure and the philosophy of being hidden in nature, Shekou Sea World Culture and Arts Center is presented to the world by an overall stance of harmonized order. The team of GD, by strict yet restrained lighting techniques, endows the culture landmark building with linear echoing inside and outside to acquire the biggest visual surprise by the ultimate restraint of lighting.





MORE: 大观国际设计咨询有限公司

Lastest News

1. 意大利住宅/es arch
2. 卡萨斯住宅/S-AR + Marisol Gonzalez
3. 达拉斯植物园/Buchanan建筑工作室
4. 官也街澳门火锅/古鲁奇公司
5. 蛇口海上世界文化艺术中心/大观国际设计咨询有限公司
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.