The high quality of design information
盒里轻食餐厅/武汉朴开十向设计事务所
2018-06-12
中国 武汉


感谢来自武汉朴开十向设计事务所的分享

项目名称:盒里轻食餐厅

建筑师事务所:武汉朴开十向设计事务所

主要建筑师:熊天宇&张筱锴

项目地点:中国,武汉,江岸区中山大道1515号

完成年份:2018.5

总建筑面积(平方米或平方英尺):70平方米

照片提供:张筱锴


Project name: JOY BOX盒里

Architect’ Firm:Wuhan pures design limited company

Lead Architects:  tianyu Xiong & xiaokai Zhang

Project location: 1515. Zhongshan Avenue in Jiang'an District , Wuhan,China

Completion Year: 2018.5

Gross Built Area (square meters or square foot): 70㎡

Photo credits: xiaokai Zhang



本店位于武汉天地壹方一楼核心位置,总面积70㎡,南北两侧均为展示面,沿街面为5m高的落地玻璃。如何在延续其品牌记忆元素之上,因地制宜的在较小的空间中,保有空间的通透性,又不失层次感而显得平庸,迅速吸引顾客目光,是本次设计中的核心考量。


JOY BOX Restaurant is located on the first floor of Wuhan Tiandi Horizon Shopping Mall. The total area is 70 square meters. The south and north sides of the site are displayed façades, and the street façade is 5-meter high glass wall. Pure Design was tasked with extending the existed branding elements, retaining the sense of transparency and layering of the space, and attracting costumer’s attention continuously. 



在原始场地中,街道入口及商场入口分别位于南北两侧,形成一个贯穿的通道。角落处有员工出入口。根据营业需求,备餐区只能位于员工出入口一侧。按照常规做法,即直接由客流动线的贯穿通道将餐厅分为左侧就餐区与右侧备餐区。而我们在思考本案时,将整体布局逆时针旋转23.7°。客流动线在吧台前形成一个折角,使人流在此处聚集。就餐区域也因此变大,能容纳更多的客户。


In the original site, the street entrance and mall entrance are located at the south and north sides. This separation creates a straight passageway within the space. The staff entrance is located at the corner. According to the business requirements, the food preparation area could only occupy one side of the staff entrance. Following the regular strategy, designers could use the straight passageway directly, then divide the space into a dining area and a food preparation area. However, we chose to rotate the whole layout anticlockwise 23.7 degrees. Therefore, the customer circulation in front of the bar area becomes a right angle. This specific design gathers more customer into the bar area, in addition to enlarging the dining area and customer capacity.



我们延续使用JOY BOX的品牌记忆点——大面积黑白格立体灯箱作为就餐区与备餐区的空间分隔,餐厅总空高6米,将品牌记忆点集中于点餐区,使关注点更为集中。同时利用灯箱照明最大程度地衬托出全透明的开放式厨房中新鲜食材的颜色以及色泽,几十种各色蔬菜水果罗列开来,视觉的刺激更调动顾客的食欲。


We continued using the key branding image of JOY BOX: the black and white grid lightbox, which also becomes the space division element between the dining area and food preparation area. The total height of the restaurant is six meters. The location of the lightbox is focusing on the dining area, in addition to narrowing down customer's concentration area. Moreover, the lighting effects of the box bring out the color and brightness of the food from our open kitchen.



除此之外,在空间透视上,增加了视觉延伸感,使空间更富有层次。从沿街面角度看入店内,品牌昭示黑白格立体灯箱由单面视角转变为双面立体视角,更富有冲击感,增加了视觉吸引力。


In addition, in the perspective of space, the light box increases the visual sense of extension and makes space with richer level. From the view of the street, the brand-displaying black and white light box is transformed from one side perspective to a double stereoscopic perspective, which has more impact sense and more visual appeal.



每个小桌之上对应配备一个长的铜吊灯,在空高6米的空间中,使视觉重心向下延伸,让空间开阔却不空旷。


Each small table is equipped with a long copper chandelier. In the space of 6 meters height, the visual gravity extends downward, which makes the space open but not spacious.



3米的长桌之上,定制2.6米的长条灯与之形成几何呼应关系。


Above the 3 meters long table, a 2.6 meters long lamp is customized to form a geometric echo relation.



室内悬挂的LOGO发光字角度与地面就餐空间界线水平呼应,保持室内空间几何分隔一致,空间布局整齐。


The logo angle of the indoor hanging light is echoed with the level of the ground dining space boundary, which keeps the indoor space geometric separation consistent and the spatial layout neat.



墙面装饰使用镜面几何,通过镜面增加空间延伸感。室内多处使用圆弧元素,形成整体呼应。


Wall decoration uses mirror geometry, through the mirror to increase the sense of space extension.Indoor arc elements are used in many places to form a whole echo.



JOY BOX代表的是一种自然纯粹又时尚的品质生活理念,因此在主材料选择上,我们大面积运用了水磨石。水磨石是一种很传统的材质,将碎石、玻璃、石英石等骨料拌入水泥粘接料制成混凝制品后经表面研磨、抛光而制成。水磨石有两种做法,一种是现场现浇,另一种是工厂预制板材。受商场施工条件的限制,我们采用了预制板材。传统的石材,通过现代工艺的全新加工,可以做到既质朴纯粹又不失时尚与精致。


JOY BOX represents a natural, pure and fashionable quality of life conception. Therefore, in the selection of main materials, we have extensively used terrazzo. The terrazzo is a very traditional material, which is made of gravel, glass, quartzite and other aggregate. After mixing cement paste, it is made into coagulating products and the surface is made by grinding and polishing. Terrazzo has two making ways, one is on-site cast-in-place, the other is factory precast sheet. Restricted by the construction conditions of the shopping mall, we have adopted precast plates. The traditional stone material can be simple and pure without losing fashion and refinement through the new processing of modern technology.



在两层3CM厚的水磨石板材之间采用黑色金属收边作为夹心,增加整体轻盈感与品质感,也看起来更精致。


Between the two layers of 3cm thick terrazzo plate, the use of ferrous metal edge as as andwich to increase the overall lightness and quality, but also look more refined.



所有水磨石边缘都做了1CM倒角处理,不仅保留了3CM厚度带来的雕塑感还增加了触感的舒适性。


All the edges of the terrazzo are processed with 1CM chamfer, which not only preserves the sense of sculpture from 3CM thickness, but also increases the comfort of touch.




MORE: 自武汉朴开十向设计事务所

Lastest News

1. 言几又广州K11黑金旗舰店/峻佳设计
2. 有一种美叫征服挑剔感官的奢雅范儿/品川设计
3. 布拉格lasagneria意面店/mar.s architects
4. 简约而不简单的L型家庭房屋住宅/Compass architekti
5. 几何状房屋住宅设计/Arquitectura en movimiento
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.