The high quality of design information
Charles市政厅设计/MAMOUT architectes
2018-06-11
比利时


感谢来自MAMOUT architectes的分享

地址:比利时 布鲁塞尔   Molenbeek-Saint-Jean 1080, rue Charles Malis 40

建筑师:LD2 architecture + Stéphanie Willocx Architecte + MAMOUT architectes

建筑拥有者:Municipality of Molenbeek-Saint-Jean

建筑周期:2015年--2016年

建筑结构:MOBAT Engineering

建筑技术负责:GTD Engineering

建筑公司:Gillion

结构类型:建筑结构修复

建筑总面积:990平方米

摄影师:studio fiftyfifty


Location : rue Charles Malis 40, Molenbeek-Saint-Jean 1080, Brussels, Belgium

Architects : LD2 architecture + Stéphanie Willocx Architecte + MAMOUT architectes

Owner : Municipality of Molenbeek-Saint-Jean

Construction time : 2015-2016

Structure: MOBAT Engineering

Techniques : GTD Engineering

Construction Company : Gillion construct

Type of construction : Renovation

Gross area : 990m²



该建筑位于比利时首都布鲁塞尔的北部地区--Molenbeek-Saint-Jean。该地区多元文化性凸出。


The building is located in Molenbeek-Saint-Jean, a multicultural and dense municipality situated in the north part of Brussels, Belgium



建筑项目要求将一处工业区改造为市政厅分部,包含了接待室,12个办公部和行政办公室。


The assignment for the competition was to transform an industrial site into a local city-hall branch including a waiting room, 12 counters and administration offices.



原建筑是香烟厂,一直处于荒废的状态,在过去的很长一段时间里,遭受到了严重的摧毁。


The existing building used to be part of a complex for the production of cigarettes, which has been largely demolished in the past decades.



如今仅剩下了两个主要的结构作为支撑。每个结构处采用特殊的混凝土结构和空间概念设计。


Nowadays only two volumes remain along the rue Charles Malis.Each volume has a specific concrete structure and spatial identity.



幸运的是,前部的的装饰墙,选用装饰性的砖质材料和蓝色的石头,将其联结在一起。


However, they are linked together as a whole by the decorative front façade made out of ornamental bricks and blue stone.



其原有的外部结构,易于改造,结构的逻辑性和流畅性很强,不需要刻意设计修改。


The proposal takes advantage of the existing situation by inserting the program in a fluid and logical disposal into the structure, without degrading it.



棚顶式的结构,改造为新的公共入口处,在外部的街道就可以看到入口处,二层处的行政办公室和窗口选用的是水平结构设计。


The shed shaped volume becomes logically the new public entrance, making its public function evident from the street, while the horizontal volume accommodates the counters and the offices on two levels.



为了营造更好的公共服务空间,等待区域扩展至街道区域,使之成为城市的一部分,更好得服务公众。


To enhance the accessible nature of this public service, the waiting room is designed as the extension of the street; an in-between space which can be experienced as a part of the city. 



各职能窗口区域选用相同的结构设计方式,与混凝土梁结构在一个水平线上。


The counters are organized in a repetitive way, aligned with the concrete beams. 



为市民与市政需要提供必要的办公空间和储藏空间。


They offer room and storage for an effective treatment of the citizen requests.



办公区域位于较高区域,选用大型的流通式空间,将各职能窗口联结在一起,为了打造不过于沉闷的办公环境,同时保持高效工作,设计有一些非正式的会议厅。


The offices, situated on the upper level, are linked with the counters by a large circulation area, designed for informal meeting with visual connections in order to create an efficient but yet convivial way of working



我们在完整保持原建筑结构不变的情况下,改善并最终达到了高效率的建筑效果,为工作人员和来访者提供了尽可能最佳的体验效果。


Although the existing structure remained untouched, the façades and techniques of the building are greatly improved to achieve high energetic performance and great well being for visitors and employees.




MORE: MAMOUT architectes

Lastest News

1. 布拉格Pipca小酒馆/mar.s architects
2. 瑞士五口之家/Ralph Germann architectes
3. 马德里La Oca Selezione商店/ZOOCO ESTUDIO
4. gré方形住宅/Hisako Yamamura + Kosuke Suzuki,suzuki architects
5. 巴勒莫Dadalìa餐厅/Studio DiDeA Architetti Associati
分享
1
2
3
4
5
6

评论


您需要 登录 以发表评论。
You must be logged in to post a comment.